1100 Psikoloji ‘Bilişsel Davranışçı Yaklaşım ve Bakış Açısı’ üzerine blog yazısı ve literatür taraması. İçerik bilgilendirme amaçlıdır.
Bilişsel davranışçı yaklaşım 1955 yılında, Albert Ellis tarafından bulunan bir yaklaşım şeklidir.
Düşüncelerimiz, duygularımız ve davranışlarımız üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bilişsel davranışçı yaklaşım, kişilerin düşüncelerine, inançlarına ve davranışlarına odaklanarak iyi gelen düşünceleri ve davranışları keşfetmeyi amaçlar.
Yapılan araştırmalar, bilişsel davranışçı bakış açısının yetişkinlerde ve çocuklarda en etkili psikososyal bakış açısı olduğunu işaret etmiştir. (Hollon & Beck, 2013, p.394)
-Bilişsel Davranışçı yaklaşım sorun odaklı olup; işlevsiz düşünceleri fark ederek bunların değişmesi ya da esnetilmesi üzerine çalışmalar yapar.
-Psikoeğitim, hedefleri belirleme, düşüncelerimiz, duygularımız ve davranışlarımız üzerinde etkiye sahiptir. Düşüncelerimiz sonucu ne hissettiğimize ve nasıl davrandığımıza vurgu yapan bir yaklaşımdır.
-Duygu tanıma, bilişleri saptama, sokratik sorgulama, davranış deneyleri, maruz bırakma, gevşeme egzersizleri, modelleme gibi araçlar kullanılır.
-Danışmanın verdiği ev ödevleri ile danışanın öğrendiği beceriler pekiştirilir.
-Hayat boyu danışanın kendisine yardımcı olacağı beceriler kazandırılır ve sonrasında da gelecekte zorlandığı durumlarda kullanabileceği bir beceri alet çantası edinmesi ve kendi kendine yardım etmesi hedeflenir.
-Bu yaklaşım biçimi okul, iş, sosyal hayat gibi alanlarda olumlu davranış değişikliklerine gidilmesi için de kullanılabilir.
-Bilişsel davranışçı yaklaşım ile yeniden yapılandırılan düşünce sistemi kişilerde bir değişim ve dönüşüm etkisi yaratabilir. Örneğin; Porto ve diğerlerinin yaptığı bir çalışmada (2009) bilişsel davranışçı yaklaşımın, anksiyete bozukluğu olan ve iyileşme gösteren danışanlarda anksiyeteye sebep olan beyindeki işlevsiz nöral (hücresel) aktiviteyi değiştirebileceğini belirtilmiştir.
Kaynakça: Porto, P. R., Oliveira, L., Mari, J., Volchan, E., Figueira, I., & Ventura, P. (2009). Does cognitive behavioral therapy change the brain? A systematic review of neuroimaging in Anxiety Disorders. The Journal of Neuropsychiatry and Clinical Neurosciences, 21(2), 114–125. https://doi.org/10.1176/jnp.2009.21.2.114 Hollon, S. D., & Beck, A. T. (2013). Cognitive and cognitive-behavioral therapies. Bergin and Garfield’s handbook of psychotherapy and behavior change, 6, 393-442.
1100 Psikoloji
Danışmanlık hizmetlerimiz için hemen bizimle iletişime geçin.