1100 Psikoloji uzman kadrosuyla İstanbul Kadıköy Suadiye ve Kartal Dragos bölgesinde çiftlere yönelik danışmanlık hizmeti vermektedir.

Çift Olarak Başladığımız Danışmanlık Sürecinde Hangi Konuları Çalışabiliriz?

-Çift olarak başlanan danışmanlık sürecinde klinik psikologların bağımsız çalışma alanlarına giren her konu çalışılabilir. İlişkinin dinamiklerini daha iyi anlama, ilişkiye dair farkındalığın arttırılması, ilişki içerisindeki çatışmaların ve sorunların daha iyi yönetilebilmesi, ilişkinin güçlendirilmesi, karşılıklı iletişimin güçlendirilmesi, boşanma, aldatılma, terk, kıskançlık, çocuk ve eş ile alakalı diğer konular, annelik ve babalık rollerine adaptasyon, cinsel davranışlar vb. konular çiftlerin en çok karşılaştığı sorunlardan bazıları olarak örnek verilebilir.

-Her ilişkinin güçlü yanları vardır. İlişkide doğru teknikler kullanılarak bu güçlü yanlar ortaya çıkartılır. Geliştirilmesi gereken alanlar fark edilir. Seanslarda imajinasyon, role play gibi çalışmalarla bu alanlar geliştirilir.

Klinik Psikologların Bağımsız Çalışma Alanları hakkında daha detaylı bilgi almak için lütfen tıklayınız.

Gottman Bakış Açısı ve Çift EMDR Yaklaşımı Nedir?

-Çift EMDR çalışmasında; bireysel veya eş ile alakalı konular, olumsuz düşünceler, inançlar,deneyimler, kısır döngüler , ilişkide olan zor yaşam olayları duyarsızlaştırılarak çiftin psikolojik dayanıklılığı arttırılıp yeni beceriler geliştirmesi hedeflenir.

-Çift EMDR uygulaması, bireysel olarak uygulanan EMDR uygulamasından farklı olarak; özellikle ikili ilişkilerde sağlıklı örüntüler oluşturulmasını engelleyen durumların çift olarak birlikte çalışılmasını önerir. Bu şekilde partnerlerin iyileşme sürecine aktif bir şekilde dahil olması sağlanır. Her çiftin kendine has olumlu ve olumsuz özellikleri vardır. Çift EMDR çalışmasında çiftin destek almadan aşmakta zorlandığı zor yaşam deneyimini danışman eşliğinde, güvenli bir ortamda konuşması ve bu olumsuz deneyimi geçmiş bir anı olarak algılayıp ilişkisini sağlıklı bir şekilde devam ettirmesi hedeflenir.

-Gottman Çift yaklaşımı yoğunlukla çiftlerin duygularına odaklanıldığı bir yaklaşım biçimidir. Çiftlerin gündemdeki çatışmalarının üzerinden role play yapıldığı çalışmaları içerir. Hem çiftin davranış örüntüsüne hem de bireysel olarak geçmiş hikayelere bakıldığı bir yaklaşıma sahiptir. Gottman çift yaklaşımında problemleri çözmek değil, problemlerin oluşturduğu çatışmaları yönetmek, pozitifleri arttırmak, güçlü bir ilişki oluşturmak, mahşerin 4 atlısını kullanmadan (aşağılama, eleştiri, savunma, duvar örme) çiftlerin birbirine yöneldiği, etkin dinlemeyi öğrendikleri ve onarmayı öğrendikleri bir çalışma hedeflenir. Yapılan bir araştırmada uzun süredir birlikte olan çiftlerin problemlerinin %69’nun hala çözülmediği ancak ilişkideki pozitiflerin fazlalığı, iyi çatışma yönetimi vb. sebeplerle güçlü bir ilişkiye sahip olduğu görülmüştür.

-Gottman Çift yaklaşımı bireysel ve çift olarak görüşmeleri içerir. Bu yaklaşımda öğrenilmesi hedeflenen bazı beceriler şunlardır: Sevgi haritaları oluşturma, ilgi ve beğeniyi paylaşma, birbirine yönelme, olumlu bakış açısı, çatışmayı yönetme, hayalleri gerçekleştirme, ortak anlam yaratma.